'Verhoogd risico insleep mkz'

In Tunesië is op meerdere bedrijven mond- en klauwzeer vastgesteld. Ondanks maatregelen lukt het dit land niet om de ziekte in te dammen. Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waarschuwt voor een verhoogd risico op insleep in Europa.

%27Verhoogd+risico+insleep+mkz%27
© Wageningen UR

Het agentschap spreekt zelfs over talrijke haarden met verschillende serotypen, afkomstig uit het Midden-Oosten en de gebieden rond de Sahara.

Door een gebrek aan financiële middelen lukt het dit land niet om de ziekte in de kiem te smoren. Zo is er geen geld voor schadevergoeding. Bij de laatste drie uitbraken zijn bijvoorbeeld geen dieren afgemaakt.


Vakantielanden

Volgens de FAVV lopen andere landen als Marokko en Algerije ook het risico op besmettingen, terwijl de ziekte in bijvoorbeeld Turkije en Egypte al heeft toegeslagen.

De huidige vakantieperiode, met haar massatoerisme, vormt een verhoogd risico op de insleep van mond-en klauwzeer in Europa. Er zal de komende tijd een verhoogd verkeer van mensen en dieren zijn, temeer daar momenteel ook de Ramadan plaatsvindt en begin oktober het Islamitisch Offerfeest gevierd wordt.

Het FAVV pleit daarom voor extra waakzaamheid en herinnert aan het risico van ziekteoverdracht door iedere persoon, voertuig of materiaal afkomstig van gebieden of landen waar epidemische ziektes zoals mond- en klauwzeer aanwezig zijn.

'Iedereen die terugkomt uit een land waar restricties van toepassing zijn in het kader van de bestrijding van mond- en klauwzeer mag in de 72 uur na zijn terugkeer niet in contact komen met dieren die gevoelig zijn voor deze ziekte. Het is ook ten strengste verboden om levensmiddelen van dierlijke oorsprong (o.a. melk, kaas, vlees, vleesproducten) mee te brengen, aangezien zij het virus kunnen overbrengen', stelt een woordvoerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer