Prijs gladiolen gelijk aan 2013

Prijzen voor gladiolen liggen gemiddeld op hetzelfde niveau als vorig jaar, meldt bloemenveiling FloraHolland.

Joost van WinsenAls die trend van de laatste weken van het afzetseizoen zich voort blijft zetten, komt de middenprijs voor 2014 op ongeveer 0,14 euro per stuk uit.
Het gladiolenseizoen begon aanzienlijk vroeger dan vorig jaar. In week 24 lag de aanvoer van gladiolen, zowel voor de klok als via bemiddeling, al boven de 1 miljoen stuks. Dat is de afgelopen vijf jaar niet eerder voorgekomen. In 2013 - wat een laat jaar was - gebeurde dit pas vier weken later.
‘In vergelijking met een gemiddeld jaar kwam de aanvoer zo’n 2 weken eerder los’, zegt een woordvoerder van FloraHolland. Door de late aanvang van het seizoen had de bloemenveiling vorig jaar te maken met een hausse in het aanbod in augustus en begin september. ‘Dit jaar zijn we eerder gestart. We kunnen er dus van uitgaan dat de volumes per week beter zijn gespreid en dat we minder te maken krijgen met piekvolumes.’
De prijs van gladiolen stond in de eerste weken onder druk door de grote aanvoer. Vanaf eind juni trad prijsherstel op, maar halverwege juli zakte de prijs weer. De vakantieperiode is hier debet aan.
FloraHolland verwacht na de vakantieperiode weer een opleving. De marktomstandigheden worden dan gunstiger.

Gemiddeld 64 miljoen

Gemiddeld verhandelt FloraHolland zo’n 64 miljoen gladiolen op jaarbasis. In 2012 was er een piek met een afzet van bijna 71 miljoen. Toen zakte de prijs naar 0,13 euro per steel. Vorig jaar lag het aanbod met 63 miljoen stuks onder het gemiddelde. De middenprijs van 0,14 euro per steel was toen hoger dan in 2012, maar lager dan in 2010 en 2011, terwijl in die jaren iets meer dan 63 miljoen werd aangevoerd op de veiling.
Ruim 85 procent van het aanbod komt uit Nederland. Daarnaast voeren telers uit Portugal, Israël en Italië de bloem aan.
Wit en rood zijn ook dit jaar de populairste kleuren. Hierin is weinig verandering gekomen in de laatste jaren.
Het aandeel van bemiddeling bij gladiolen schommelt tussen 25 en 30 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer