Waterbergend kasdek kansrijk

Het vuiltje is groot genoeg om het gat te verstoppen en de regenafvoer te blokkeren en daarmee de proef te beïnvloeden. Gedeeltelijk gebeurde dat ook tijdens de plensbuien van maandag 28 juli. Op deze dag viel er meer dan de normale maandsom in één ochtend. De tuinder klimt zelf omhoog en zet het schuifje in het schot verder open, zodat het water de volgende keer beter weg kan stromen.
Het aluminium schotje is onderdeel van de proef met tijdelijke waterbergende kasdaken. Hierin werkt de tuinder samen met onder meer Royal Haskoning en het hoogheemraadschap van Delfland.
De praktijkopstelling, uitgevoerd bij twee dakgoten over hele lengte van de kas, is een vervolg op een proef die Demokwekerij Westland in 2013 uitvoerde. Het beperken van wateroverlast was de belangrijkste reden voor de proef van de Demokwekerij. Vooral in het dichtbebouwde Westland is wateroverlast een probleem, waarvoor naar oplossingen wordt gezocht. Met de inzet van kasdaken kan de capaciteit voor piekberging omhoog, zonder dat dit ruimte kost.
Het tweede doel van het systeem is het vergroten van de gietwatervoorraad uit regenwater. ‘Als het zo hard regent als maandag, zie je het water aan het eind van de goten altijd naast de afvoerpijpen hozen. Die kunnen het water niet verwerken’, vertelt Van der Burg.
Zonde van het water dat daardoor niet in zijn bassin terechtkomt, vindt de teler. ‘Juist in de zomermaanden kom je als tuinder structureel regenwater tekort voor je gietwatervoorraad.’ Het gemiddelde jaarlijkse tekort van zo’n 200 millimeter vult hij nu aan met onttrekking uit een grondwaterbron via omgekeerde osmose.
De tuinder experimenteert daarom al enkele jaren met het blokkeren van de waterafvoer om water te besparen. Toen hij hoorde van de proef bij de Demokwekerij nam hij contact op. ‘Ze zochten nog een bedrijf om het idee door te ontwikkelen. Dat gebeurt nu met deze proefopstelling, die twee maanden geleden is opgesteld.’

Opstuwing

Heel veel valt er niet te zien aan de opstelling. Eén goot is afgegrendeld met een plaatje van 12 centimeter hoog, gelijk aan het afschot vanuit het midden van de kas. Drie camera’s in verschillende richtingen volgen de mate van opstuwing in deze goot en in de vergelijkingsgoot ernaast die niet is afgegrendeld. Op de kas staat een weerstation. Daarnaast meet Royal Haskoning of er effecten zijn op de temperatuur en de lichtinval in de kas. De kasruiten kunnen immers vervuilen als het water er te lang op staat.
‘Een paar keer stond het water tot aan de rand. Dan praten we over een lading water van 2,5 kuub over de gehele kasbreedte. Dat komt neer op 2.500 kilo’, rekent Van der Burg voor. ‘Het dek is sterk genoeg om dat te dragen’, meent hij. De begeleiders van de proef willen dat nog een keer goed doorrekenen.
De ondernemer rekent nog even verder. ‘Ik durf nu al de schatting te maken dat we 5 procent van de zomerneerslag meer opvangen. Dat betekent dat ik ongeveer 10 procent minder osmosewater nodig heb.’ Het systeem kan dus grote voordelen bieden, terwijl het nauwelijks geld kost, stelt hij.
Van der Burg kijkt als ‘man uit het veld’ op een andere manier naar de proef dan de begeleidende ingenieurs die de vele data verzamelen. Dat is ook goed, vindt de tuinder, die intensief betrokken is bij de evaluaties. ‘Samen zoeken we als tuinbouw en waterschap naar verbeteringen in het waterbeheer. Dat lukt je alleen niet.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer