Minder+kans+wateroverlast+in+Wijdewormer
© Hollands Noorderkwartier

Minder kans wateroverlast in Wijdewormer

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft in polder Wijdewormer een robuust watersysteem aangelegd met extra waterbergingen, bredere sloten, grotere duikers en een recreatieve buffer. Daarmee is kans op wateroverlast sterk verminderd.

In totaal is er circa 38 hectare waterberging bijgekomen, waarvan twee bergingen aan de Noorderweg en één nabij het landgoed Wormerzicht. In natte tijden slaan de waterbergingen tijdelijk water op en verkleinen zo de kans op wateroverlast in de rest van de polder.

De sloten en duikers voeren het water sneller af naar het gemaal en vervolgens naar de Schermerboezem. In de bergingen kunnen bijzondere grassoorten groeien. De bergingen behouden de karakteristieke rechte kavelstructuur en het open landschap.

Samenwerking

Hollands Noorderkwartier werkte samen met diverse deskundigen en belanghebbenden, zoals bewoners, boerenbedrijven, recreatieondernemers, de gemeente, provincie en natuurbeschermingsorganisaties. De maatregelen kwamen tot stand dankzij een financiële bijdrage vanuit het Europees Landbouwfonds.

In de hele regio Laag-Holland heeft het waterschap de kans op wateroverlast verkleind. Zo is in de polders in en rondom de Beemster en Edam-Volendam het watersysteem aangepast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
Meer weer