Waterberging+Bergen+van+start
© Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Waterberging Bergen van start

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kan aan de slag met de aanleg van de waterberging op het terrein van voormalig vliegveld Bergen. De werkzaamheden starten na de zomer.

Hoogheemraad Rob Veenman, de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond en wethouder Alwin Hietbrink van gemeente Bergen ondertekenden deze week daarvoor een samenwerkingsovereenkomst.

De waterberging is nodig om wateroverlast in de omgeving te voorkomen. Het project maakt onderdeel uit van een brede aanpak om het watersysteem in de omliggende polders te verbeteren.

Zeer extreme regenval

De waterberging stroomt alleen bij zeer extreme regenval voor enkele dagen vol. De rest van de tijd staat de waterberging droog en maakt het onderdeel uit van het natuurgebied.

In het gebied wordt ook een ringsloot met natuurvriendelijke oevers aangelegd. Daarnaast wordt verder gegaan met het verschralen van de grond, waardoor een bloemrijk weidegebied ontstaat.

100 hectare natuur

Er wordt in totaal 100 hectare natuur gerealiseerd, waarmee het Noord-Hollandse natuurnetwerk langs de duinen wordt versterkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
Meer weer