Wateroverlast+Westland+valt+mee
© Thierry Schut

Wateroverlast Westland valt mee

Dankzij investeringen in extra boezemcapaciteit en grotere gemalen is de waterschade in het Westland na de hevige regenval dit weekend meegevallen. Dat zegt Jos van der Knaap van LTO Glaskracht Westland.

'Het is voornamelijk klein leed wat we zien', stelt de afdelingsvoorzitter. 'De investeringen van de afgelopen tien jaar in calamiteitenbergingen werpen vruchten af. Het waterschap heeft deze volop in kunnen zetten.'

Opvallend is dat de beruchte Oranjepolder, waar in 1998, 1999 en 2004 veel wateroverlast was, nu helemaal droog bleef, vertelt hij. De 90 millimeter neerslag in 48 uur bleken een prima testcase voor de boezemvoorzieningen hier.

De Oranjepolder geldt als proeftuin voor innovatieve maatregelen tegen wateroverlast.

Kralingerpolder

Niet overal in de regio is de waterberging al op orde. Van der Knaap: 'Nu is de Kralingerpolder in De Lier het laagste punt van het Westland. Daar zijn een paar kassen ondergelopen en wat laadkuilen volgestroomd'.

Maar doordat veel teelten nu op goten plaatsvinden, is er nauwelijks schade aan planten, weet hij. Wel is het land 'megaverzadigd' en liggen er her en der buizen met pompen in het gebied, volgens de bestuurder. 'Er kan geen druppel regen meer bij.'

Delfland

Hoogheemraadschap Delfland heeft opgeroepen om alle gevallen van wateroverlast te melden. Daarmee wil het waterschap in kaart brengen waar de knelpunten zitten in haar beheergebied.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer