Opletten+voor+dierziekten+uit+buitenland
Nieuws
© nieuwe oogst

Opletten voor dierziekten uit buitenland

De veehouder is er zelf ook verantwoordelijk om insleep van ziekten uit het buitenland, zoals varkenspest en mond- en klauwzeer, te voorkomen. Dat stelt de NVWA.

Overheden treffen wel maatregelen om mond-en-klauwzeer uit vakantielanden of varkenspest uit Oost-Europa buiten de deur te houden. Maar de veehouder is zelf verantwoordelijk voor de omstandigheden op het eigen bedrijf.

Dat stelt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenauthoriteit (NVWA). Dit overheidsorgaan traceert transporten die in contact kunnen zijn geweest met besmettelijke ziekten en stellen eisen op voor regio's waar de ziekten voorkomen zoals extra reiniging en desinfectie.

Zelf opletten

De woordvoerder benadrukt dat ondernemers zelf ook goed moeten opletten: 'Sta geen vuile vrachtwagens toe op je bedrijf. Laat medewerkers douchen en doe ze bedrijfseigen kleding aan. Gelukkig gebeurt dit al veel op bedrijven.'

LTO wijst ook jagers, uitzendbureaus en transporteurs op hun verantwoordelijkheid. Zo nemen jagers soms wilde zwijnen als trofee mee naar huis.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer