SKV%3A+uitbreiding+importverbod+Litouwen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

SKV: uitbreiding importverbod Litouwen

De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) breidt in Litouwen het risicogebied uit voor import van vlees kalveren.

In verband met het voorkomen van Afrikaanse varkenspest in het land was eerder al besloten om een bepaald gebied uit te sluiten van import. Vanaf vandaag is het ook verboden voor de bij SKV-aangesloten bedrijven om kalveren op te zetten uit het district Ignalina.

Voor de import van kalveren uit andere delen van Litouwen gelden aanvullende eisen. Voorwaarden zijn onder meer extra hygiënemaatregelen en rechtstreeks transport vanaf een verzamelplaats. Verder mogen de kalveren alleen vanaf de bedrijven afgevoerd worden naar de slachterij.

Kanalisatie

Deze voorwaarden zorgen voor kanalisatie van de kalveren. De SKV beoogt hiermee het risico op Afrikaanse Varkenspest te beperken. De kalveren worden in feite in quarantaine gehouden.

Aangeslotenen bedrijven die zich niet houden aan de voorwaarden krijgen geen kwaliteitscertificaat. De SKV zal intensief controleren op naleving van het importverbod.

Monitoren

Op basis van beschikbare informatie uit Litouwen, zal de SKV de situatie blijven monitoren en regelmatig onderzoeken of de door de SKV genomen voorzorgsmaatregel wellicht bijstelling behoeft.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer