PvdA+wil+meer+onderzoek+Q%2Dkoorts
© Nieuwe Oogst

PvdA wil meer onderzoek Q-koorts

De PvdA dringt aan op grootschaliger bevolkingsonderzoek naar Q-koorts. Dit naar aanleiding van recente onderzoeksresultaten in Herpen.

GGD Hart voor Brabant onderzocht 1.517 van de 2.163 inwoners van het Brabantse dorp. Daaruit blijkt dat minimaal een derde en mogelijk zelfs 60 procent van de inwoners met Q-koorts besmet is (geweest).

De PvdA-Kamerleden Tjeerd van Dekken en Bennie Wolbers hebben er Kamervragen over gesteld aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Nieuwe onderzoeksmethode

De politici willen onder meer dat de in Herpen gebruikte nieuwe onderzoeksmethode zo snel mogelijk wordt erkend. Bovendien zou ook in de omgeving van andere besmette geitenbedrijven een soortgelijk bevolkingsonderzoek moeten worden uitgevoerd.

Het onderzoek dat de GGD Hart van Brabant is voor de inwoners van het gebied van belang, reageert Jeannette van de Ven, voorzitter van LTO Geitenhouderij. 'Wanneer je als inwoner het gevoel blijft houden dat instanties jouw klachten niet serieus nemen, is dat heel frustrerend.'

Goede verhoudingen

'We willen allemaal zonder zorgen naast elkaar kunnen leven en samen staan voor goede sociale verhoudingen in de gemeenschap waar we met elkaar wonen en werken. Dat is ons beider belang', aldus Van de Ven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer