China+wil+landbouwareaal+zeker+stellen
Nieuws
© Chinadaily

China wil landbouwareaal zeker stellen

De Chinese regering wil het bestaande landbouwareaal in China behouden om de voedselzekerheid van het land veilig te stellen.

Het is overheidsbeleid om in ieder geval het huidige areaal landbouwgrond van 120 miljoen hectare te behouden.

‘Dat areaal wordt als het minimum gezien om de voedselzekerheid veilig te stellen’, zegt Jan Tessel, die al meer dan dertig jaar in China actief is al landbouwdeskundige. ‘Dat mag niet worden gebruikt voor de aanleg van wegen, industrie of steden.’

Uittocht

Tegelijkertijd vindt er een enorme uittocht plaats vanaf het platteland. Vooral jonge mensen trekken naar de stad, op zoek naar een hoger inkomen.

'Op het moment leeft nog zo'n 50 procent van de bevolking op het platteland', zegt Peter Ho, hoogleraar Chinese economie en ontwikkeling van de TU Delft. 'De uittocht van het platteland naar de stad zet de komende twintig tot dertig jaar nog door.'

Grond verwerven

De leegloop van het platteland blijkt boeren ook kansen te bieden om grond te verwerven waardoor grotere bedrijven ontstaan. Vooral in de kuststreken en de verstedelijkte gebieden ontstaan bedrijven van 10 of enkele tientallen hectare.

De Chinese regering zet in op intensivering, mechanisatie en schaalvergroting om de verouderende Chinese boerenstand te verjongen en nieuwe kansen bieden.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer