Chinese+stagiaire+als+goedkope+arbeidskracht
© Vlaggen.nl

Chinese stagiaire als goedkope arbeidskracht

Zeven Chinese stagiaires zijn bij twee Nederlandse kwekerijen en een geitenhouderij vermoedelijk ingezet als goedkope arbeidskrachten. Dat melden Inspectie SZW, de Belastingdienst en de IND.

De Chinezen werden bij een gezamenlijke controle van deze drie diensten aangetroffen. Onder voorwaarden mogen Chinese studenten in Nederland stage lopen.

Een stichting, die zowel een vestiging heeft in Nederland als in China, maakt in dat geval een stageplan op en regelt plekken in ons land. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geeft uiteindelijk toestemming aan Chinese studenten om hier stage te lopen.

Misbruik

Op grond van signalen ontstond bij de IND het vermoeden van misbruik, waarna op verschillende plekken in het land controles werden uitgevoerd.

De stagiaires moesten dagelijks dezelfde werkzaamheden uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het plukken van paprika’s. De in de stageplannen benoemde leerdoelen werden niet uitgevoerd.

Verblijfsvergunningen

Inspectie SZW onderzoekt of de Wet arbeid vreemdelingen door zowel de stichting als stagebedrijven is overtreden. De IND gaat de mogelijkheden bekijken om de betreffende verblijfsvergunningen in te trekken.

De Belastingdienst gaat nader financieel onderzoek doen naar de stichting.

Schijnconstructies

Vermoedelijk is in deze zaak sprake van een schijnconstructie, geven de drie diensten aan. Hierbij wijkt de feitelijke situatie af van de situatie zoals die wordt voorgespiegeld. Dat met het doel om wet- en regelgeving te omzeilen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer