EU+grootste+exporteur+landbouwproducten
© Anton Dingemanse

EU grootste exporteur landbouwproducten

Met een omzet van 120 miljard euro was de Europese Unie in 2013 de grootste landbouwexporteur in de wereld.

Dit blijkt uit het rapport Agricultural Trade van de Europese Commissie. De export vanuit de EU steeg afgelopen jaar van 114 miljard euro tot 120 miljard euro.

Als grootste landbouwexporteur volgt de EU de Verenigde Staten op. Vanuit de VS is in 2013 voor 115 miljard euro aan landbouwgrondstoffen en -voedsel verkocht. Het jaar daarvoor was dat nog 117 miljard euro.

Brazilië derde exporteur

Naast de EU en de VS, is Brazilië wereldwijd de derde landbouwexporteur met 65 miljard euro. China, Canada en Argentinië bezetten met respectievelijk 36 miljard euro, 34 miljard euro en 30 miljard euro de vierde, vijfde en zesde positie op de exportlijst.

Met name China blijft zich als exporterend landbouwland sterk ontwikkelen. De afgelopen vijf jaar is het exportcijfer met 74 procent toegenomen.

Tarwe en gerst

De exportgroei van de Europese Unie in 2013 is voor het grootste deel toe te schrijven aan de verkoop van tarwe en gerst. Procentueel groeiden China en Saoedi-Arabië het sterkst als exportbestemmingen voor de EU.

Naast grootste landbouwexporteur was de EU in 2013 met 101,5 miljard euro ook de grootste importeur van landbouwproducten. De VS en China volgen de EU als grootste importeurs op behoorlijke afstand met 84 miljard euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer