Nitraat grotendeels onder norm

De nitraatconcentratie van het grondwater op bedrijven die in 2012 voor derogatie waren aangemeld, is tussen 2007 en 2013 gedaald. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM en LEI Wageningen UR.

René LuijmesIn 2012 lag de nitraatconcentratie in het grondwater in de zandregio met gemiddeld 36 milligram per liter onder de nitraatnorm van 50 milligram per liter. In 2007 was de gemeten hoeveelheid nitraat op de ruim 140 bedrijven nog 60 milligram per liter. Bedrijven op klei en veen hadden gemiddeld een lagere nitraatconcentratie: 10 en 4 milligram per liter.
Alleen de derogatiebedrijven op lössgrond bevonden zich gemiddeld met 55 milligram per liter boven de norm. Op zand had 74 procent van de bedrijven een concentratie onder de gestelde norm. Voor löss was dit 47 procent. Op veen en klei voldeed alles aan de norm. In totaal deden 269 bedrijven mee.
Het verschil tussen de regio’s komt vooral door een hoger percentage droge gronden in de zand- en lössregio. Het gaat daarbij om grond waar nitraat minder in de bodem wordt afgebroken en kan uitspoelen naar het grondwater.

Lager stikstofgebruik

Uit het onderzoek blijkt dat het stikstofgebruik uit dierlijke mest op de derogatiebedrijven in 2012 gemiddeld circa 11 kilo lager was dan de toegestane 250 kilo stikstof per hectare. De stikstof wordt onder andere bepaald door het stikstofbodemoverschot. Dit is het verschil tussen aanvoer van stikstof, zoals meststoffen, en afvoer ervan, via onder andere melk.
Het stikstofbodemoverschot, gemiddeld over heel Nederland, is niet duidelijk veranderd tussen 2006 en 2012. Het berekende stikstofoverschot in 2012 was gemiddeld 188 kilo per hectare. Dit overschot nam af in de volgorde veen, klei, zand en löss. De overschotten aan stikstof in de bodem veranderden dus niet, maar de nitraatconcentratie daalde wel.
Mogelijke oorzaken voor de daling van de concentratie zijn afnemende beweiding in het najaar en een naijleffect. Het aandeel bedrijven dat melkkoeien weidt, nam tot 2011 langzaam af. De beweiding in september-oktober nam meer af dan de beweiding voor de totale weideperiode mei-oktober.
De hoeveelheid melk per bedrijf, per hectare en per koe nam toe in 2007-2012. De hoeveelheid cultuurgrond per bedrijf steeg ook, maar minder dan de hoeveelheid melk. Ondanks de stijging van de hoeveelheid melk per hectare daalde de stikstofproductie in dierlijke mest per hectare, vooral na 2010.
Melkveehouders met 70 procent grasland mochten in 2012 maximaal 250 kilo dierlijke mest per hectare gebruiken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer