Forse+meer+verkoop+MRIJ%2Dsperma+verwacht
© Nieuwe Oogst

Forse meer verkoop MRIJ-sperma verwacht

Veeverbeteringscoöperatie CRV verwacht voor de komende jaren een toename in de verkoop van MRIJ-sperma met 30 procent. De stijging is het gevolg van de vraag naar dit ras vanuit het kruisingssegment.

Volgens een woordvoerder van CRV betekent de toename een stijging van de huidige 40.000 rietjes naar 52.000 rietjes sperma over enkele jaren.

De MRIJ komt steeds vaker in beeld als kruisingsstier vanwege de gezondheid, vruchtbaarheid, omzet en aanwas en het eiwitpercentage.

Melktypische stieren

CRV verwacht dat daarbij vooral de vraag naar melktypische stieren stijgt. Dat betekent dat waarschijnlijk vooral van enkele melktypische stieren veel sperma wordt verkocht. Voor anderen zal die vraag niet veel stijgen.

Tot voor kort werden jonge stieren aangehouden totdat ze 19.000 rieten sperma hadden geproduceerd. Daarna viel voor deze dieren het doek. Nu worden de dieren nog langer aangehouden, totdat ze een fokwaarde op basis van dochterinformatie krijgen.

Melkproductie

Toon Loonen, voorzitter van de MRIJ Studievereniging Zuid, is enthousiast over de toenemende populariteit. Wel vindt hij dat in de fokkerij de melkproductie niet ten koste mag gaan van de overige positieve eigenschappen van het ras.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer