Phytophthora heeft geen vat op Avito

Avito en Actaro zijn twee nieuwe aardappelzetmeelrassen die op het demoveld van kweekbedrijf Averis in Valthermond staan. Avito heeft een verbeterde resistentie tegen phytophthora, Actaro levert haar meerwaarde vooral door een hoge zetmeelopbrengst.

Han ReindsenOndanks de hoge phytophthoradruk dit voorjaar staat het ras Avito er op het demoveld mooi bij en dat zonder een phytophthorabespuiting. Dat beeld komt overeen met praktijkpercelen bij een zestal telers. ‘Tot nu toe hebben de telers niet gespoten en is er geen phytophthora gevonden’, weet Klaas de Jonge, accountmanager bij Avebe.
Avito heeft voor phytophthoraresistentie een cijfer 9,5 voor het loof en een 9 voor de knol. Het ras kan qua opbrengsten redelijk meekomen met het gemiddelde van alle rassen. Voordeel is dat akkerbouwers zo’n 200 euro kunnen besparen op phytoph-thorabespuitingen. Een bedrag dat overeen komt met ongeveer 3 ton zetmeelaardappelen per hectare.
Volgens De Jonge is Avito qua phytophthora een sterke jongen. ‘Ook dit voorjaar is in de praktijk bij de telers met Avito geen phytophthorabespuiting uitgevoerd. Aan het eind van het teeltseizoen is het wenselijk om vanwege alternaria bijvoorbeeld drie keer een bespuiting uit te voeren. Dit is het eerste resistente ras. Betere rassen moeten volgen.’
Het nieuwe ras Actaro moet het hebben van een hoog veldgewicht in combinatie met een hoog onderwatergewicht van 540 à 550. Samen kan dat zorgen voor een zetmeelopbrengst van 15 ton per hectare.
‘Wat er nu aan knollen onder zit, is niet verkeerd’, stelt De Jonge dinsdagmiddag tevreden vast tijdens een bezoek van akkerbouwers aan het demoveld.
Boven de grond is Actaro geen mooi gewas, zeker niet onder drogere omstandigheden. De landbouwkundige eigenschappen zijn goed, alleen de bewaarbaarheid laat wat te wensen over. Qua bewaarbaarheid is het zeker geen Aveka maar lijkt het ras meer op Avarna, geeft De Jonge aan. ‘Actaro is te bewaren, maar je moet rekening houden met mogelijk enige kwaliteitsverlies.’
De akkerbouwers vinden het aantal nieuwe aardappelzetmeelrassen door de jaren heen aan de magere kant. ‘Andere nieuwe rassen zitten nog in de onderzoeksfase. We zijn daarin erg kritisch. Ze moeten echt een meerwaarde hebben’, legt bedrijfsleider Hendrik-Jan Schepel van het kweekbedrijf uit.

DNA-analyse

Schepel rekent erop dat over een jaar of vier er meer nieuwe aardappelzetmeelrassen bijkomen. ‘Het kweekbedrijf zit in een veranderingsfase. Met behulp van DNA-analyse kunnen we al in een vroeg stadium in het kweekprogramma vaststellen of de gewenste resistenties aanwezig zijn. Bij de selectie in het veld kunnen we ons dan meer concentreren op de opbrengst.’
Bij de resistenties wordt gekeken naar aardappelmoeheid, phytophthora en wratziekte. Voordat de nieuwe lijnen het veld in gaan, zijn de resistenties door de nieuwe technieken na al bekend. ‘De gedachte is dat we daardoor snellere stappen in het kweekwerk kunnen maken’, geeft Schepel aan.
Van deze generatie nieuwe rassen staan op het kweekbedrijf in Valthermond in totaal 28 planten. Volgend jaar kunnen de betere nakomelingen uitgroeien naar honderd stammen, om een jaar later op meerdere locaties de opbrengst vast te kunnen stellen. In totaal is nog zeker vier jaar selectie en doorvermeerdering nodig om tot een nieuw ras te komen. Schepel: ‘Dat is wel een stuk sneller en effectiever dan voorheen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer