Deelname+hygi%C3%ABneprotocol+68+procent
© Nieuwe Oogst

Deelname hygiëneprotocol 68 procent

Van de Nederlandse pootgoedtelers doet inmiddels 68 procent mee aan het PCC Hygiëneprotocol ringrot.

Zij vertegenwoordigen 80 procent van het pootgoedareaal. De pootgoedtelers die zich niet hebben aangemeld voor het protocol kunnen dit tot 1 augustus nog doen.

LTO-bestuurder Upt Hiddema is als voorzitter van de werkgroep PCC Hygiëneprotocol niet ontevreden over de hoeveelheid aanmeldingen. 'Als je direct betrokken bent, wil je altijd meer. Maar ik denk dat om te beginnen bijna 70 procent een goede score is.'

Niet alleen ringrot

Toch benadrukt Hiddema dat het goed zou zijn als de hele sector meedoet aan het protocol. 'Het protocol gaat niet alleen om het beheersen van ringrot, maar ook om preventie van andere fytosanitaire problemen zoals bijvoorbeeld erwinia.'

'Verder moeten we als sector zien te voorkomen dat er twee soorten pootgoed op de markt', aldus Hiddema.

Laatste twijfelaars

Aanmelden voor het PCC Hygiëneprotocol loopt via keuringsdienst NAK. Hiddema vertelt dat pootgoedtelers die nog niet deelnemen de komende periode actief benaderd worden door keurmeesters van de NAK of buitendienstmedewerkers van de handelshuizen.

Hiddema: 'Doel daarvan is de laatste twijfelaars over de streep trekken.'

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer