Hygiëne los transport pootgoed

Hygi%C3%ABne+los+transport+pootgoed
© NAO

De Pootaardappel Contact Commissie (PCC) van LTO en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) wijst op de hygiënemaatregelen die gelden voor het losse transport van pootaardappelen.

In het PCC-Hygiëneprotocol voor de beheersing van ringrot staat bij los vervoer van pootgoed de eis dat de oplegger goed gereinigd en ontsmet is. De status van de reiniging is af te lezen aan een rode NAO-tierip aan de achterkant van het transportmiddel.

Op de tierip staat de datum tot wanneer de reiniging geldig is. Als een transporteur alleen Nederlands pootgoed of graan vervoert dan hoeft het transportmiddel slechts één keer per week gereinigd te worden.

Reinigen en ontsmetten

Bij elke andere lading is tussendoor reinigen en ontsmetten noodzakelijk. Transporteurs die niet voorkomen op de lijst met NAO-erkende transportbedrijven mogen niet langer dat één dag Nederlandse pootaardappelen vervoeren.

Het reinigen en ontsmetten vindt plaats bij NAO-erkende wasplaatsen. Die hangen de tierips aan de opleggers en registreren het nummer en de geldigheid van de reiniging.

Vrachtbrief

Pootgoedtelers kunnen het nummer van de tierip en de status van de reiniging teruglezen op de vrachtbrief. Als de teler vindt dat een oplegger niet schoon genoeg is, mag hij weigeren om te laden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer