Bovengronds bemesten voor meer gras

Groeit het gras beter bij bovengronds aanwenden van mest? In Surhuisterveen houden ze de grasgroei van vier wijzen van bemesten nauwlettend in de gaten.

Bovengronds+bemesten+voor+meer+gras
© nieuwe oogst

Een perceel van 5 hectare is vrijdagmiddag bemest met vier machines: bovengronds conventioneel, met de duospraymachine en met een triplespraymachine en ter vergelijking de zodebemester.

Het idee is dat de natuur weinig kan met mest in strookjes na het zodebemesten. De demo moet dit boerengevoel ondersteunen.

Ammoniakemissie

De duospraymachine neemt 10 kuub mest mee en 4 kuub water. Door de uitgereden mest gelijk met water te besproeien, neemt de ammoniakemissie af.

De triplespraymachine verbruikt aanzienlijk minder water: 10 procent van de hoeveelheid mest. Twee spuitbomen sproeien het water vlak voor en na de mest op het gras.

De twee machines zouden bij voldoende ammoniakreductie op termijn de sleepvoetmachine kunnen vervangen. Deze wijze van bemesten is vanaf 2017 verboden.

Opbrengst meten

Bij de demo in het Friese Surhuisterveen gaat het vooral om de grasgroei. Deze wordt elke twee weken bekeken en de opbrengst wordt gemeten.

De Noordelijke Friese Wouden (NFW) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond zijn bij de demo betrokken. Bij Dairy Campus in Leeuwarden vindt een soortgelijke proef plaats.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer