Mest+beter+benut+met+extra+water
Nieuws
© Antonissen

Mest beter benut met extra water

Een betere benutting van mest door deze direct in te regenen. Dat is een groot voordeel van de The Green Duo. Bij deze machine komt ook minder ammoniak vrij.

Deze week maakte de machine die de Groningse melkveehouder Klaas Wolters samen met Roelama in het Brabantse Alphen ontwikkelde, een tour door Nederland.

Gisteren was de The Green Duo in Broekland en bij biologisch melkveehouder Sjaak Sprangers in Kaatsheuvel, waar 20 kuub dunne runderdrijfmest werd uitgereden. Hier was een bijeenkomst van de Duinboeren.

Geen ammoniak ruikbaar

Het resultaat was goed, weet Henk Antonissen van Antonissen Advies, die de Duinboeren begeleidt. ‘Er is er geen ammoniak ruikbaar.'

Uit recente proeven blijkt dat dit systeem vergelijkbaar tot minder ammoniakemissie geeft dan de zodebemester, zegt Antonissen. 'Doordat Sprangers de urine apart opvangt, wordt de ammoniakemissie toch al beperkt en is de stikstofbenutting nog groter.’

Duurzaam

Antonissen roemt The Green Duo verder vanwege de duurzaamheid. ‘In combinatie met klaver is geen kunstmest nodig. Daarbij is dit systeem goed voor de weide en het bodemleven. Verder is veel minder trekkracht nodig dan bij een zodebemester.’

Afhankelijk van de uitvoering is het een relatief goedkoop systeem. Een zodebemester kost aardig wat meer, schat Antonissen.

Drijfmest en water

De tank van 14 kuub bevat in compartimenten 10 kuub drijfmest en 4 kuub water. ‘Er worden twee delen mest een één deel water tegelijk uitgereden. Doordat het water haaks op de mest wordt gespoten, is het gewas direct schoon’, aldus Antonissen.

De machine is een alternatief voor de sleepvoetbemester, die in 2017 wordt verboden op veen- en kleigronden, stelt Wolters.

Op onderstaande video van Antonissen geeft Klaas Wolters uitleg over de machine:

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer