Versnelde toelating groene middelen

De overheid heeft met zeven bedrijven en organisaties een Green Deal groene gewasbeschermingsmiddelen opgesteld.

Versnelde+toelating+groene+middelen
© Nieuwe Oogst

De deal moet zorgen voor een versnelde toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen.

Biologische telers mogen een aantal natuurlijke middelen gebruiken en volgens Bionext zorgt de deal op termijn voor meer duidelijkheid.

Motie Jacobi

Met de Green Deal groene gewasbeschermingsmiddelen voert de regering de motie Jacobi uit. Daarin vraagt de Tweede Kamer om een snel spoor in te voeren voor de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen.

Samen met het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) wil de overheid onderzoeken welke criteria bij de beoordeling van deze groep middelen gehanteerd moeten worden.

Samenstelling

Voor Bionext is cruciaal dat de beoordeling past bij de aard van de middelen. Natuurlijke middelen bevatten vaak een combinatie van stoffen, wat beoordeling volgens de huidige procedures onnodig lastig en onbetaalbaar maakt.

Een aantal middelen staat op de RUB-lijst (Regeling uitzondering gewasbeschermingsmiddelen), een restcategorie waarvan het gebruik in de landbouw onschadelijk werd geacht. Door invoering van Europese wetgeving werd de RUB-lijst ingetrokken.

Gesprek

Stoffen die niet gemaakt zijn als gewasbeschermingsmiddel maar wel effect hebben, zoals bier tegen slakken, zijn geen onderdeel van deze Green Deal. Bionext probeert voor deze groep ook een oplossing te vinden en is hierover in gesprek met de overheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer