Dijksma+schaft+RUB%2Dlijst+nog+niet+af
© Dirk Hol

Dijksma schaft RUB-lijst nog niet af

De RUB-lijst die de toelating van alternatieve gewasbeschermingsmiddelen regelt, blijft voorlopig gehandhaafd. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gisteravond in de Tweede Kamer.

Op de RUB-lijst lijst staan alternatieve bestrijdingsmiddelen als bier, zwavel, magere melk, kalkstikstof en zeewier.

Eerder was aangegeven dat de middelen op RUB-lijst per 1 januari 2014 zouden worden verboden als gewasbeschermingsmiddel.

Laag risico

Maar Dijksma ziet daarvan af. Zij wil eerst het debat in Brussel afwachten over laag risicomiddelen waaronder veel RUB-middelen vallen.

In Brussel moet worden besloten welke eisen worden gesteld aan de laag risicomiddelen en wat het precieze onderscheid is tussen laagrisicostoffen en basisstoffen. Zolang dat nog niet bekend is, blijft de RUB-lijst gehandhaafd, laat Dijksma weten.

Veertig stoffen

Op de RUB-lijst staan ongeveer veertig stoffen. De stoffen/middelen zijn toegelaten als gewasbeschermingsmiddel/biocide, maar ondergingen geen reguliere toelatingsprocedure.

Volgens Europese regels is dat niet meer toegestaan. Bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen moet een risicobeoordeling worden uitgevoerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer