Vervoersarmoede noopt tuinbouw tot actie

Tuinders doen er goed aan vervoer te regelen voor Rotterdammers die in de tuinbouw willen werken. Het kan een remedie zijn tegen de ‘vervoersarmoede’ die de inzet van werklozen op grotere afstand belemmert.

Vervoersarmoede+noopt+tuinbouw+tot+actie
© Dirk Hol

Dat zegt Jeroen Bastiaanssen, winnaar van de SER-scriptieprijs. Hij deed onderzoek naar de problemen die Rotterdamse werklozen zonder auto ondervinden als ze een baan kunnen krijgen waarvoor ze moeten reizen.

Belemmeringen

Ruim de helft van de werkzoekenden die hij sprak, heeft potentiële banen moeten afwijzen of is door werkgevers afgewezen bij gebrek aan eigen vervoer. Deze ‘vervoersarmoede’ belemmert ook het werken in de Westlandse tuinbouw.

‘Als je vanuit Pendrecht naar een tuinbouwbedrijf in Naaldwijk moet, reis je ’s morgens al gauw een uur en veertig minuten. Je moet drie tot vier keer overstappen, en in het tuinbouwgebied al gauw nog eens een kwartier lopen.’

Directe verbindingen

Bastiaanssen adviseert tuinders om te kijken naar het opzetten van directe verbindingen, bijvoorbeeld vanaf Rotterdam-Zuidplein en Rotterdam Centraal. Dan komt werken in het Westland wel binnen het bereik van Rotterdammers die zijn aangewezen op het openbaar vervoer.

Hij stelt ook voor om een eerste kennismaking met de sector in Rotterdam te laten plaatsvinden. ‘Je kunt een ‘proefkas’ neerzetten in Rotterdam-Zuid, bij de mensen in de buurt. Laat daar zien wat het werk inhoudt, dat het niet per definitie vies of erg zwaar is.’

Meer over de scriptie van Bastiaanssen in Nieuwe Oogst van deze zaterdag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer