Inspecties+arbeid+brengen+veel+aan+het+licht
© Nieuwe Oogst

Inspecties arbeid brengen veel aan het licht

In Nederland zijn vorig jaar veel overtredingen vastgesteld op het gebied van arbeidsregels. De land- en tuinbouw zat niet in de kopgroep van overtreders, blijkt uit het jaarverslag 2013 van de Inspectie SZW.

De inspectiedienst richtte zich vorig jaar vooral op bedrijven waarvan vermoed werd dat ze de regels overtreden. Bij deze inspecties zijn 7.362 werkgevers gecontroleerd op de naleving van de Wet arbeid vreemdelingen, de Wet minimumloon en/of de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs.

Meer boetes

Het aantal werkgevers dat in het kader van het toezicht op ‘Eerlijk werken’ een boete kreeg is als gevolg van deze aanpak gestegen tot ruim 24 procent. Dit is een stijging van ruim 14 procent ten opzichte van 2012.

Het grootste percentage overtredingen trof de Inspectie aan in de sectoren bouw, schoonmaak en intermediairs. De land- en tuinbouw komt ongeveer rond het gemiddelde van alle sectoren uit.

Weinig illegalen

In de agrarische sector zijn relatief weinig illegaal tewerkgestelde personen aangetroffen. Het ging om 104 personen, terwijl de Inspectie SZW vorig jaar in totaal 3.903 medewerkers aantrof die niet gerechtigd waren om te werken.

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer