Schultz werkt aan combineren verkiezingen

Het combineren van verkiezingen voor provinciale staten en waterschapsbesturen is een stap verder. Minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) heeft voorstellen voor het aanpassen van regelingen aan de Eerste en de Tweede Kamer gestuurd.

Schultz+werkt+aan+combineren+verkiezingen
© Nieuwe Oogst

Om de twee verkiezingen gelijktijdig te houden, moeten zowel het Kiesbesluit als het Waterschapsbesluit worden aangepast. Daarbij gaat het om heel praktische zaken.

Verschil in stembiljetten

Omdat het stemmen plaatsvindt in één kieslokaal, mogen de stembiljetten voor de waterschapsverkiezing niet te veel lijken op die voor de provinciale staten. Dat moet verwarring of onregelmatigheden, ook tijdens het tellen van de stemmen, voorkomen.

Een complicerende factor is dat de grenzen van waterschappen niet altijd gelijk lopen met gemeentegrenzen. Daardoor kan het voorkomen dat binnen een gemeente voor verschillende waterschapsbesturen wordt gestemd.

Tot 15 september

De voorstellen van Schultz zijn bedoeld om alles in goede banen te leiden. De Eerste en de Tweede Kamer kunnen er tot 15 september op reageren. Daarna worden ze voorgelegd aan de Raad van State.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer