Flexibeler+beregenen+met+grondwater
© Nieuwe Oogst

Flexibeler beregenen met grondwater

Waterschap Aa en Maas hanteert een nieuw beleid voor grondwaterberegening waarbij boeren flexibeler mogen beregenen.

Daar staat tegenover dat ze in ruil grondwater-besparende maatregelen uitvoeren. Kern van de aanpak is de grondwatervoorraad in de bodem zoveel mogelijk ontzien en gebruikte hoeveelheden weer aanvullen.

Zowel landbouw als natuur moeten van het nieuwe beregeningsbeleid profiteren. In de natuurgebieden en de attentiezones daar omheen blijven de huidige voorwaarden voor beregenen met grondwater bestaan.

Maatregelen

Boeren die flexibeler willen beregenen moeten vooraf een bedrijfswaterplan maken. Daarin geven ze aan welke maatregelen ze nemen op hun bedrijf voor waterconservering, waterhergebruik en zuinig omgaan met water.

Het principe is dat beregenen slechts spaarzaam nodig is en pas in beeld komt als het bedrijfswaterplan te weinig soelaas biedt.

Vergunning

Veel boeren in het gebied van waterschap Aa en Maas hebben nu al een vergunning om te mogen beregenen. Met de start van het nieuwe beleid en regelgeving blijft die vergunning tot 1 januari 2018 van kracht.

Daarna is een bedrijfswaterplan nodig om te mogen beregenen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer