Links+wil+landbouwzetel+minder+in+waterschap
© Schieland en Krimpenerwaard

Links wil landbouwzetel minder in waterschap

De Zuid-Hollandse fracties van D66, GroenLinks, de PvdA, de Partij voor de Dieren en de SP willen dat de agrarische sector een zetel minder krijgt in de waterschappen.

Dat staat in een initiatiefvoorstel van de partijen om de zetelverdeling in de waterschappen te wijzigen. De commissie Groen en Water bespreekt op 11 juni dit voorstel.

De opstellers willen de verdeling aanpassen tussen de zetels voor rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers en de benoemde vertegenwoordigers in de hoogheemraadschappen en waterschappen van Rijnland, Delfland, Schieland en de Krimpenerwaard en de Hollandse Delta.

Zetelverdeling

In het voorstel wordt het aantal zetels voor de benoemde vertegenwoordigers voor eigenaren van onroerende zaken, meestal landbouwgronden (ongebouwd), en eigenaren van bedrijfsgebouwen verminderd met elk een zetel.

Dit komt ten gunste van het aantal zetels voor de rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers. De partijen stellen dat de wijziging recht doet aan de gewijzigde maatschappelijke verhoudingen en aan de democratische legitimering van de waterschapsbesturen.

Recht

Het komt niet vaak voor dat de leden van Provinciale Staten gebruik maken van hun recht om een initiatiefvoorstel in te dienen. Sinds 2011 is dit vier keer voorgekomen.

Naar verwachting wordt het initiatiefvoorstel voor besluitvorming geagendeerd voor de vergadering van Provinciale Staten op 25 juni 2014.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer