'Diervriendelijke stal niet altijd diervriendelijk'

In diervriendelijke stalsystemen duiken nieuwe welzijnsproblemen op. Een nieuwe diervriendelijke stal is geen garantie op een bepaald niveau van dierenwelzijn. Wetgeving is daarom een begin van nieuw onderzoek.


%27Diervriendelijke+stal+niet+altijd+diervriendelijk%27
© Jos Thelosen

Die uitspraak komt van professor Frans Tuyttens van het Vlaamse Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO). Nieuwe wetgeving is niet het eind van onderzoek, maar juist een beginpunt van nieuw, stelt hij in een interview met Vilt.
Zo leidt volgens hem de groepshuisvesting voor drachtige zeugen tot meer poot- en klauwproblemen, vooral bij dieren in de eerste dagen in het groepshok. 'Een deel van deze problemen zal blijvend van aard zijn, waardoor het leidt tot vervroegde afvoer.'

Doodgeboren biggen

Ook geven mankende zeugen iets meer doodgeboren biggen. 'We testen verschillende matten en vloersystemen voor betere klauwgezondheid. Ook kijken we naar verschillende voeradditieven die de klauwen sterker maken', geeft Tuyttens aan.

In de pluimveehouderij blijkt het volièresysteem tot meer borstbeenproblemen te leiden. De dieren zijn minder goede vliegers, waardoor de overstap van etage naar etage niet altijd vloeiend verloopt.

Volièresysteem

'Het volièresysteem is absoluut geen verslechtering ten opzichte van de batterijkooien. Bij een nieuw systeem zijn een goede afstemming tussen dier en omgeving cruciaal', weet de professor.

In de Belgische konijnenhouderij zet de sector, samen met dierenbeschermingsorganisatie GAIA, stappen om vleeskonijnen en voedsters in komende jaren de overstap te laten maken naar parksystemen met meer ruimte en sociaal contact.

Voedsters

'Vooral voor voedsters is het de vraag of een dergelijke groepshuisvesting welzijnverhogend werkt', stelt Tuyttens. 'Er kunnen immers ook nadelige invloeden zijn, omdat voedsters onderling behoorlijk agressief zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer