%27Varkenstransport+ergste+dierenleed%27
© ruben meijerink

'Varkenstransport ergste dierenleed'

Nederlanders vinden dierenleed van varkens het ergste aan de Nederlandse veehouderij. Internationaal varkenstransport baart hen hierbij de meeste zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Wakker Dier.

Deelnemers rangschikten negen wetenschappelijk erkende welzijnsproblemen uit de veehouderij en visserij. Nummer één is het internationale transport dat jaarlijks meer dan 10 miljoen varkens ondergaan.

Op nummer twee eindigde de varkenshuisvesting en als derde de kraambox van zeugen. 'Maar liefst 90 procent van de Nederlanders vindt een of meerdere omstandigheden in de veehouderij onacceptabel', geeft Wakker Dier aan.

Meeleven

De dierenwelzijnsorganisatie vermoedt dat de dominante positie van varkens in de top 3 betekent dat mensen het meest met varkens meeleven.

Voor consumenten die vaker kiezen voor diervriendelijkere producten, spreken ook kippen tot de verbeelding. Gangbare kip eindigde bij hen op nummer twee. Leed van vis spreekt duidelijk minder aan, blijkt uit het onderzoek.

Keizersneden en gangbare kip

Op de vierde plek eindigde keizersneden bij vleesrunderen en als vijfde gangbare kip. Die worden in de ranglijst gevolgd door verenpikkerij bij leghennen, klauwproblemen bij melkkoeien, de vangmethode van vleeskuikens en het slachten van vis.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer