Jong en oud aan het werk in de landbouw

Jonge werknemers en arbeidsgehandicapten laten instromen en oudere werknemers langer vasthouden. ‘We nemen daarmee als agrarische sector onze verantwoordelijkheid op de arbeidsmarkt.’ Dat zegt sociaal-economisch specialist Jules Sanders van LTO Nederland over het sectorplan Agrarisch en Groen.

Met financiële steun van het kabinet gaat het Nederlandse bedrijfsleven aan de slag om de werking van de arbeidsmarkt te verbeteren en te versterken. Door sectoren als zorg, bouw en voortgezet onderwijs zijn daarvoor de afgelopen tijd sectorplannen opgesteld.
De agrarische sector is nu ook zover, zegt Sanders. ‘LTO Nederland heeft samen met Cumela Nederland en Bos en Natuur het sectorplan Agrarisch en groen opgesteld. Het plan omvat twee generieke maatregelen voor de hele ‘groene’ sector en een reeks maatregelen die zijn toegespitst op verschillende deelsectoren.’
Een generieke maatregel is de mogelijke oprichting van een transitiefonds. Werknemers die hun baan kwijt raken, krijgen op basis van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid in de toekomst een transitievergoeding. Die is bedoeld om kansen op het vinden van een nieuwe baan te vergroten.
‘We willen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de transitievergoedingen collectief in te zetten in een transitiefonds. Met als doel mensen zo snel mogelijk van werk naar werk te helpen. Daartoe zouden we het huidige Mobiliteitscentrum Glastuinbouw willen verbreden naar alle groene sectoren’, aldus Sanders.
De betrokken organisaties stellen dat mensen zo effectiever van werk naar werk begeleid kunnen worden dan dat het nu het geval is. Het voorkomt dat kennis voor de sectoren verloren gaat en leidt er bovendien toe dat mensen niet langer dan noodzakelijk zijn aangewezen op een uitkering. Hierdoor zouden de hoge en lage wachtgeldpremie verlaagd kunnen worden.

Morgen 2.0

De tweede generieke maatregel in het plan heeft als motto ‘Werken aan morgen 2.0.’ Daarbij gaat Stigas zich inzetten voor het behoud van oudere vakkrachten. Sommige werkzaamheden zijn fysiek zwaar en niet altijd vol te houden door oudere werknemers. Omdat het werknemersbestand in de groene sector relatief ‘grijs’ is, ligt daar een flinke opgave.
Sanders: ‘Nu de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar gaat, moeten we er op inzetten dat onze medewerkers die leeftijd op een goede manier halen. Gezien het vaak toch fysiek zware werk in onze sector is er grote behoefte aan begeleiding en voorlichting van werkgevers en werknemers over dit thema.’
Voor de agrarische sector bevat het sectorplan drie gerichte maatregelen. Een daarvan is het realiseren van vijftig Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)-trajecten voor de dierhouderij. Het aantal mbo-gediplomeerden van groene opleidingen is te klein om de komende jaren aan de vraag te voldoen. Zo wordt alleen voor de veehouderij in 2016 een tekort van 17.000 gekwalificeerde medewerkers verwacht.

Stimuleringsvergoeding

Voor werkgevers die deelnemen aan zo’n traject komt een stimuleringsvergoeding beschikbaar van 4.500 euro. Zo moeten niet alleen vijftig jongeren via een BBL-traject in de veehouderij aan de slag gaan, maar deze maatregel kan ook inspiratie opleveren voor nieuwe BBL-trajecten en regionaal georganiseerde arbeidspools van bedrijven.
In het Sociaal Akkoord hebben de werkgevers zich verplicht om te pogen meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. In de sectoren open teelten, dierhouderij, paddenstoelen en in de sector bos & natuur worden daarvoor de komende tijd stimuleringsmaatregelen genomen.

Rompslomp

Sanders legt uit dat er bij werkgevers wel animo is voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten. De bijbehorende rompslomp, onder meer rond de voorwaarden van de diverse regelingen, het verkrijgen van subsidies, en de begeleiding door het UWV of gemeenten schrikken hen echter af om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. ‘Daarom gaan we zorgen voor adequate voorlichting en voor ontzorging van werkgevers die bijvoorbeeld met Wajongers of mensen uit de sociale werkvoorziening aan de slag willen.’
Een laatste maatregel is het opleiden van oudere werknemers tot coach voor jongeren die in de sector aan de slag willen. Bij zo’n leerling-gezelrelatie snijdt volgens Sanders het mes aan twee kanten. ‘De jongeren krijgen het vak goed geleerd van ouderen die beschikken over een schat aan kennis en ervaring. En door een deel van hun tijd te besteden aan kennisoverdracht worden de ouderen fysiek wat ontlast.’
De verschillende onderdelen van het sectorplan worden op korte termijn in gang gezet. Om van het sectorplan een succes te maken wordt samengewerkt met partners in de verschillende regio’s. Zo zijn er contacten met de Greenport Noord Holland Noord, de regio’s Rivierenland en Boskoop en het SW Bedrijf in Zeeuws-Vlaanderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer