Stadslandbouw in Hoorn van start

Gemeente Hoorn heeft een braakliggend stuk grond in Blokker in gebruik gegeven aan Stichting Eetbaar Hoorn i.o.. Die gaat daar, samen met buurtbewoners, een ecologische moestuin aanleggen en onderhouden.

Stadslandbouw+in+Hoorn+van+start
© stichting eetbaar Hoorn

De ambitie van de stichting is om in 2030 in de regio 20 procent van de benodigde groente, fruit, vlees en vis op lokaal niveau op een duurzame manier te produceren.

'Maar ook om het concept van de eetbare stad regionaal uit te rollen', geven Anqelique Snoek en Chris de Meij van Stichting Eetbaar Hoorn aan.

Werk

In 2025 zullen tussen de driehonderd en vijfhonderd mensen werk vinden in Eetbaar Hoorn, verwacht Snoek. 'Hiervoor is de ontwikkeling van een lokale markt voor lokale voedselproductie nodig.'

Stadsboerderijen, buurt- en volkstuinen en omgebouwde leegstaande kantorenpanden vormen het fundament van Eetbaar Hoorn. 'Voorop staat echter dat inwoners een eigen keuze maken voor hun tuininitiatief: de Hoornse aanpak van onderop.'

Samenwerking

De stichting streeft ernaar zo duurzaam mogelijk te telen met regionale producten en partijen. 'Diverse partijen en bedrijven ondersteunen het project en hebben hun samenwerking toegezegd', geeft De Meij aan.

'Dat zijn onder meer GreenPort Noord-Holland Noord, de praktijkschool en MAK Blokweer. Daarnaast leveren bijvoorbeeld Bejo, Pop Vriend en plantenkwekerij Gitzels zaden en planten en maken we gebruik van een beregeningssysteem van Karo BV.'

Perceel

Het perceel ligt tussen De Strip, de IJsselweg, Zuiderhout en de Westerblokker. De stichting krijgt ook een stuk grond bij MAK Blokweer in gebruik. De afspraken met Eetbaar Hoorn zijn vastgelegd in een gebruiksovereenkomst.

Neem voor meer informatie contact op met Chris de Meij of Agelique Snoek via stichtingeetbaarhoorn@gmail.com.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer