Kamer: keuringsdiensten niet naar het rijk

De Tweede Kamer is tegen de plannen van de regering om de plantaardige ZBO's bij het Rijk onder te brengen. Dat blijkt uit een rondgang langs de politieke partijen.

Kamer%3A+keuringsdiensten+niet+naar+het+rijk
© Nieuwe Oogst

Het kabinet heeft plannen om zelfstandige bestuursorganen (ZBO's), zoals de agrarische keuringsdiensten, om te vormen tot een soort agentschappen die rechtstreeks onder de verantwoording van de rijksoverheid vallen.

Maar een meerderheid in de Tweede Kamer is hier erg kritisch over. Vooral als het aankomt op het samenvoegen van de plantaardige ZBO's Bloembollenkeuringsdienst (BKD), Kwaliteitscontrolebureau voor groenten en fruit (KCB), de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) en Naktuinbouw.

Hoog aanzien

De plantaardige keuringsdiensten staan wereldwijd in hoog aanzien, stellen VVD, CDA, PVV, SP, CU en SGP. Het plan tot samenvoeging is zonder goede analyse tot stand gekomen, vinden de partijen.

'De overheid haalt de teugels aan, terwijl er in de plantaardige sector geen problemen zijn die moeten worden opgelost.'

Ook zouden de telers geen zeggenschap meer hebben de keuringsdiensten. De keuringsdiensten leggen nu verantwoording af over kwaliteit, kosten en functioneren naar de telers.

Geen aanleiding

Volgens LTO-voorzitter Albert Jan Maat is er geen enkele aanleiding om de plantaardige ZBO's op de schop te nemen.

'Ik deel de kritiek van de Kamer', stelt Maat. 'De ZBO's werken uitstekend. De overheid spreekt over een participatiemaatschappij maar ondertussen willen ze goed-functionerende organisaties bij het Rijk onderbrengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer