%27ZBO+die+goed+draait+behouden%27
© Nieuwe Oogst

'ZBO die goed draait behouden'

Zelfstandige bestuursorganen (ZBO's) die goed draaien moeten behouden blijven. Dat is de visie van vertegenwoordigers van de plantaardige sectoren op de overheid die meer toezicht naar zichzelf toetrekt.

De discussie rond de ZBO's kwam deze week bij de vergadering van keuringsdienst NAK volop in beeld bij de pootgoedtelers. LTO- en NAK-bestuurder Upt Hiddema sprak daar zijn zorg uit. 'De overheid moet niet te veel hooi op zijn vork nemen.'

Hiddema wees woensdag op het ministerie ook op het goed functioneren van de ZBO's in de plantaardige sector. Hij constateert begrip bij de ambtenaren als het de kwaliteiten van de keuringsdienst, de organisatievorm en de voordelen voor de Nederlandse exportpositie betreft.

Gruwel

'Wij gruwen van één keuringsdienst voor plantaardig en veehouderij', zegt Hiddema, die hoopt dat er geen logge geldverslindende structuren ontstaan. 'Andere landen zijn jaloers op ons huidige systeem. Maar je weet toch nooit hoe de hazen lopen in de politiek', spreekt hij zijn zorgen uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer