Twijfels over omvormen zbo's

De Algemene Rekenkamer heeft zorgen over de haalbaarheid en de implementatie van de zelfstandige bedrijfsorganen (zbo's) in de publieke dienstverlening.

Twijfels+over+omvormen+zbo%27s
© NAK

Dit schrijft de Algemene Rekenkamer in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet heeft grote plannen om zbo's, zoals de agrarische keuringsdiensten, om te vormen tot soort agentschappen die rechtstreeks onder de verantwoording van de rijksoverheid vallen.

Incidenten

Aanleiding is een reeks van incidenten met zbo's in de zorgsector, in het onderwijs en bijvoorbeeld met woningcorporaties. Het kabinet wil met maatregelen het werkveld van de zbo's inzichtelijker maken.

Doel is verder om de effectiviteit van de publieke dienstverlening te verbeteren en verspilling van publieke middelen te voorkomen.

Publiek geld

De maatregelen hebben vooral gevolgen voor instellingen die een wettelijke taak uitvoeren en gefinancierd worden met publiek geld. Bovendien moet er ook bezuinigd worden.

Volgens de Algemene Rekenkamer is er behoefte aan meer samenhang bij de besluitvorming. De gevolgen van de voorgestelde maatregelen moeten vooraf goed in beeld zijn.

Onderbouwing

Verder pleit de Algemene Rekenkamer voor een goede onderbouwing van het kabinet en voor een transparant systeem om de instellingen die nu nog zbo zijn, aan te sturen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer