LTO%3A+houd+keuringsdienst+privaat
© Nieuwe Oogst

LTO: houd keuringsdienst privaat

Upt Hiddema, de pootgoedvertegenwoordiger van de LTO-vakgroep Akkerbouw, pleit ervoor dat de overheid vasthoudt aan de agrarische keuringsdiensten als zelfstandige bedrijfsorganen (zbo’s).

Het ministerie van Economische Zaken heeft aangekondigd een groot aantal private zbo’s om te bouwen tot publieke organisaties die rechtstreeks vallen onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Dit lot treft ook de vier agrarische keuringsdiensten NAK, NakTuinbouw, KCB en BKD. EZ wil deze diensten bij elkaar brengen onder auspiciën van de NVWA.

Goed functioneren

In een interview met Nieuwe Oogst zegt Hiddema dat de vakgroep Akkerbouw van LTO van mening is dat de keuringsdiensten in de huidige vorm goed functioneren. 'Als de overheid zbo’s wil omvormen, dan kan ze daarvoor beter beginnen met de sectoren waar dat het meest nodig is.’

De LTO-bestuurder vreest dat in een publieke organisatie de keuringskosten voor agrarische ondernemers zullen toenemen. Bovendien heeft de sector dan minder inspraak in de toetsmethoden en de keuringssystemen.

Exportpositie

Ook waarschuwt Hiddema voor aantasting van de exportpositie van Nederland. 'Een private keuringsdienst kan extra eisen stellen aan de producten die we willen exporteren. Publiek kan dat niet. De overheid moet zich houden aan de Europese richtlijnen en normen. We hebben dan niet meer de mogelijkheid ons te onderscheiden op de exportmarkt door bijvoorbeeld extra fytosanitaire eisen.'

· Lees morgen het volledige interview met Upt Hiddema in Nieuwe Oogst

Weer

 • Woensdag
  17° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer