Minder+uitbreiding+voor+akkerbouwers
© AgriDirect

Minder uitbreiding voor akkerbouwers

Het percentage ondernemers met uitbreidingsplannen loopt zowel in de akkerbouwsector als in de vollegrondsgroentesector terug.

Van de akkerbouwers heeft 16,4 procent plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Dat is 3 procent minder dan in 2013.

Bij de vollegrondgroentetelers is de daling nog groter. Het aandeel ondernemers met uitbreidingsplannen is nu 18,3 procent en dat was in 2013 nog 24,2 procent.

Toekomstplannen

De lagere behoefte om te investeren in uitbreiding blijkt uit de AkkerbouwScanner 2014 van AgriDirect. Daarvoor zijn 4.300 ondernemers ondervraagd over hun toekomstplannen en de opvolging van hun bedrijf.

Het goede nieuws uit de scanner is dat het percentage stoppers opnieuw afneemt. Dit jaar heeft 3,4 procent van de akkerbouwers en 2,8 procent van de vollegrondsgroentetelers plannen om de bedrijfsactiviteiten te stoppen.

Bedrijfsopvolger

In 2013 was het aandeel van de stoppers nog respectievelijk 4,4 procent en 3,5 procent. Van zowel de akkerbouwers als vollegrondsgroentetelers van 50 jaar of ouder geeft 37,6 procent aan dat er een bedrijfsopvolger is. Dit is iets minder dan vorig jaar.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer