Boeren in Groningen gemiddeld het jongst

Provincie Groningen is de 'jongste' agrarische provincie van Nederland. De boeren en tuinders zijn gemiddeld vijftig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect.

Boeren+in+Groningen+gemiddeld+het+jongst
© Nieuwe Oogst

De 'oudste' agrarische provincie is Gelderland. De land- en tuinbouwers in deze provincie hebben een gemiddelde leeftijd van 53 jaar.

Provincie Limburg heeft procentueel gezien de meeste jonge boeren en tuinders: 27 procent is jonger dan 45 jaar.

Oudere boeren

Utrecht is de provincie met het hoogste percentage oudere agrariërs: ruim 17 procent van de Utrechtse boeren is 65 jaar of ouder. Daarnaast bevindt zich in Utrecht ook het laagste percentage agrarische ondernemers jonger dan 45 jaar (22,5 procent).

Ruim een derde van de agrarische ondernemers bevindt zich in de leeftijdscategorie van 45 tot 55 jaar. De gemiddelde leeftijd van boeren en tuinders is 52 jaar.

Standaardopbrengst

Voor het onderzoek analyseerde AgriDirect een kleine 38.000 bedrijven met een minimum van 25.000 euro standaardopbrengst (SO). De SO-norm is een gestandaardiseerde opbrengst per hectare of per dier die met het gewas of de diercategorie gemiddeld op jaarbasis wordt behaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer