Bijna 10 procent boeren wint zelf energie

Op 9,3 procent van de Nederlandse agrarische bedrijven wordt gebruik gemaakt van een of meerdere alternatieve bronnen om energie op te wekken. Dat blijkt uit onderzoek van agrimarketingbureau AgriDirect.

Bijna+10+procent+boeren+wint+zelf+energie
© Nieuwe Oogst

Van de bedrijven maakt 6,7 procent gebruik van zonnepanelen, 1,2 procent heeft een windmolen staan, 0,3 procent werkt met een biogasinstallatie en 1,4 procent gebruikt diverse andere energiebronnen.

Zonnepanelen zijn met 9,4 procent vooral te vinden op veebedrijven. Tuinbouwbedrijven maken voor slechts 4 procent gebruik van zonne-energie. Windmolens zijn vooral aanwezig op akkerbouwbedrijven met een aandeel van 3,1 procent.

Flevoland

In Flevoland wordt relatief gezien het meest gebruik gemaakt van alternatieve energiebronnen. Van de agrarische bedrijven maakt 22,1 procent gebruik van een of meerdere bronnen om alternatieve energie op te wekken.

Flevolandse boeren kiezen het meest voor windmolens (13,7 procent). Dat is opvallend hoger dan in de overige provincies. Friesland volgt met 3,4 procent op een tweede positie.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn het meest te vinden in Overijssel (11,9 procent), Flevoland (9,7 procent) en Friesland (9,4 procent).

Van de Nederlandse boeren heeft 18,3 procent plannen om te investeren in een bron om alternatieve energie op te wekken. De grote meerderheid wil investeren in zonnepanelen (17,1 procent). De akkerbouwers hebben de meeste investeringsplannen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer