Meer extreme buien door opwarming

Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Daarbij neemt de kans op hagel en onweer fors toe. Dat blijkt uit de nieuwe KNMI'14-klimaatscenario's.

Meer+extreme+buien+door+opwarming
© KNMI

Dat rapport werd vandaag bij het KNMI in De Bilt aangeboden aan staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het tempo van de zeespiegelstijging neemt de komende decennia aan de Noordzeekust toe. Volgens de nieuwste KNMI’14-klimaatscenario’s stijgt de zeespiegel aan de Nederlandse kust tot 2085 met 25 tot 80 centimeter.

Natter en droger

Volgens alle scenarioberekeningen van het KNMI worden de Nederlandse winters fors natter. De zomers worden mogelijk droger. Dat blijkt uit vier nieuwe, doorgerekende klimaatscenario’s voor de toekomstige klimaatverandering in Nederland.

Volgens het KNMI zullen veel van de huidige klimaattrends in de toekomst doorzetten.

Temperatuur

De temperatuur stijgt verder: het meest in de winter, het minst in de lente. Op jaarbasis ligt de opwarming in Nederland tussen 1,0 en 2,3 graden rond 2050 en kan oplopen tot 3,7 graden in 2085.

De toekomstige winters in Amsterdam kunnen meer gaan lijken op de huidige winters in Bordeaux.

Landbouw

De KNMI’14-klimaatscenario’s maken het mogelijk een inschatting te maken van de risico’s en kansen in een veranderd klimaat voor verschillende sectoren, zoals waterbeheer, gezondheid, energievoorziening, mobiliteit, landbouw en natuur.

Hiermee leveren de KNMI’14-klimaatscenario’s een bijdrage bij het nemen van besluiten voor een veilig en leefbaar Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer