Grootste+opbrengstderving+door+late+hagel
© Nieuwe Oogst

Grootste opbrengstderving door late hagel

Uit een demoproef van Interpolis bij PPO in Lelystad blijkt dat vooral zware hagel een maand voor de oogst in peen de grootste opbrengstschade veroorzaakt.

Interpolis heeft op de proefvelden in Lelystad een prachtige demoproef aangelegd om de effecten van hagelschade te laten zien. Op drie verschillende tijdstippen heeft de verzekeraar 30, 60 en 90 procent van het loof weggenomen.

De schade aan het loof is toegebracht in juli, augustus en september. 'Bij de vroegste beschadigingen zien we dat het gewas zelfs bij de zwaarste beschadigingen zich gaandeweg het seizoen nog redelijk kan herstellen', stelt taxateur Thijs Jippes tijdens de Peenmanifestatie.

Energie in hergroei

'Bij beschadigingen in de periode korter voor de oogst, steekt het gewas echter veel energie in de hergroei van loof', geeft Jippes aan. Die energie gaat volgens hem duidelijk ten koste van de productie.

De schade van late hagel is op het oog al waarneembaar bij 30 procent loofschade en loopt op bij zwaardere beschadigingen. Na de oogst laat Interpolis van de verschillende demo-objecten opbrengst- en kwaliteitsbepalingen uitvoeren.

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer