LTO%3A+strakke+bescherming+glasareaal
© www.roeldijkstra.nl

LTO: strakke bescherming glasareaal

LTO Noord Glaskracht pleit voor een strakke bescherming van teeltareaal voor glastuinbouw in Zuid-Holland. Dat is de boodschap die Koos Hoogendoorn vandaag tijdens de hoorzitting over de structuurvisie meegeeft aan Provinciale Staten.

'De nieuwe provinciale structuurvisie voor Zuid-Holland biedt een ruimere definitie voor glastuinbouw en ook de duurzame tuinbouwgebieden zijn apart bestemd', aldus Koos Hoogendoorn.

'Dat betekent dat bestaande ondernemers in deze gebieden meer ruimte krijgen om, naast het telen van glastuinbouwproducten, in te spelen op nieuwe marktontwikkelingen zoals huisverkoop, kleinverpakkingen realiseren op één centrale locatie, samengestelde productenpakketten aanbieden et cetera. Dat vinden we een goede zaak.'

Onder druk

'Maar tegelijkertijd constateren we dat de provincie in het gebied Westland-Oostland ook vestiging van ‘greenport gerelateerde bedrijven’ toe wil staan', vervolgt Hoogendoorn.

'Het voor de glastuinbouw beschikbare teeltareaal in dit gebied, komt daarmee onder druk te staan. Bovendien maakt dit herstructurering in de toekomst bovendien veel moeilijker. Daarnaast is er nog ruimte op bedrijventerreinen in de omgeving en liggen veel kantorenlocaties leeg.'

Duurzaam

LTO Noord Glaskracht pleit er dan ook voor om het duurzame teeltareaal glas in Westland-Oostland met name voor teelt en aanverwante activiteiten te bestemmen en niet voor greenportbedrijven.

Voor bestaande aanverwante greenport gerelateerde bedrijven die zich in de glastuinbouwgebieden bevindenen die niet verplaatst kunnen worden maar wel uit willen breiden, kan per geval een passend besluit worden genomen.

Glasvezel

Ook vraagt LTO Noord Glaskracht aan de provincie apart aandacht voor het achterblijven van de glasvezelstructuur in de buitengebieden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  14° / 9°
  30 %
 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 9°
  20 %
Meer weer