Oproep+bundeling+aardwarmtekennis
© Nieuwe Oogst

Oproep bundeling aardwarmtekennis

'Kennis en ervaringen op het gebied van aardwarmteboringen moeten beter gebundeld om aardwarmte in de glastuinbouw vooruit te brengen'.

Dat was de strekking van de ronde tafelbijeenkomst 'Met warmte de diepte in', vanmiddag georganiseerd door gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Er werd door gemeenten, stakeholders en glastuinbouwondernemers gesproken over de noodzaak tot samenwerking om meer kennis over boren naar aardwarmte uit te wisselen.

Overleggroep

Aan het einde van de bijeenkomst namen het Zuid-Hollandse programmabureau WarmteKoude met LTO Noord Glaskracht het intiatief tot een overleggroep. Onder meer gemeente Pijnacker-Nootdorp en platform geothermie sluiten zich daarbij aan.

'We willen onder meer kijken of we een publiek-privaat fonds voor geothermie in Zuid-Holland kunnen oprichten', aldus directeur Maya van der Steenhoven van Programmabureau WarmteKoude.

Ammerlaan

De genodigden bezochten onder meer het potplantenbedrijf Ammerlaan the Green Innovator, waar al enkele jaren met succes aardwarmte wordt geëxploiteerd.

De kennis en expertise die dit bedrijf en andere aardwarmtepioniers op doen zou meer gedeeld moeten worden. Ook zou kennis van buiten de sector, bijvoorbeeld de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) welkom zijn.

Hobbels

Daarmee zijn allerlei technische hobbels makkelijker te nemen en zouden toekomstige aardwarmteprojecten sneller en tegen lagere aanloopkosten van de grond komen. Een andere wens van betrokkenen is betere financieringsmogelijkheden verkrijgen.

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
Meer weer