Westfriese+actie+tegen+beleid+weidevogels
© Foto: ANV West-Friesland

Westfriese actie tegen beleid weidevogels

Agrarische natuurvereniging (ANV) West-Friesland is de campagne 'Boeren en weidevogels, vrienden voor het leven' gestart tegen het weidevogelbeleid van provincie Noord-Holland.

Provincie Noord-Holland wil onder het mom 'Meer doen in minder gebieden' vanaf 2016 het weidevogelbeheer clusteren in kerngebieden. ANV West-Friesland vreest dat de vereniging de dupe is van dit beleid.

Daarom is de campagne gestart en volgt een eigen plan om het beheer in West-Friesland te houden.

'De provincie wil vanaf 2016 alleen nog subsidie geven als boeren hun percelen vernatten (waterpeil omhoog) of hun gras kruidenrijk maken. Onmogelijk voor vele boeren', meldt de ANV.

Zompig

Het land is volgens ANV West-Friesland juist geschikt gemaakt voor een optimale bedrijfsvoering en daar past geen nat en zompig grasland in. 'En bovendien zijn er volop nesten te vinden bij deze moderne melkveebedrijven.'

Wat volgens de West-Friezen wel werkt, is het tijdelijk omhoog brengen van het slootpeil of tijdelijk greppels in het land vol zetten met water. Ook willen ze 'tegen een redelijke vergoeding' doorgaan met later maaien.

Geen bezuiniging

Een woordvoeder van provincie Noord-Holland laat weten dat de kerngebieden nog helemaal niet zijn vastgesteld. Wel bevestigt ze dat de provincie meer gaat doen in minder gebieden.

'Dat we stoppen met weidevogelbeheer is absoluut niet het geval. Het aanwijzen van kerngebieden betekent niet dat we bezuinigen.'

· Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer