App+spaart+nest+weide%2D+en+akkervogels
© Marco van der Lee

App spaart nest weide- en akkervogels

Boeren en loonwerkers kunnen voortaan met de gratis app 'Signalering vogelnesten' nesten van weide- en akkervogels op hun land sparen.

De app werd gisteren gelanceerd door agrarische natuurvereniging Veelzijdig Boerenland. Het Texelse Kleine Praktijknetwerk nam het initiatief voor de ontwikkeling ervan.

Dertig Texelse boeren en belangstellenden hadden half oktober n De Waal de primeur: zij maakten als eersten kennis met deze app voor tablet of smartphone. In het voorjaar van 2014 wordt de app ‘Signalering vogelnesten’ voor het eerst ingezet.

Exacte nestlocatie

Als een loonwerker of boer een nest nadert, krijgt hij met de app een signaal op zijn smartphone of tablet en kan hij met zijn machine uitwijken zodat het nest behouden blijft. De app haalt de locatiegegevens van nesten uit de database van Landschapsbeheer Nederland.

Vrijwilligers en boeren vullen deze database met de juiste gps-coördinaten. De app toont op een kaart de exacte nestlocatie. De boer is ingelogd met een wachtwoord in de database weidevogelbescherming.

Cursussen

Landschap Noord-Holland organiseert, als eerste regionale organisatie, komend voorjaar startavonden en cursussen voor boeren en vrijwilligers om met de app aan de slag te gaan. Dat wordt bij andere organisaties en ANV’s ook georganiseerd.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer