Dijksma%3A+vos+kan+niet+van+vrijstellingslijst
© Inzicht in natuur

Dijksma: vos kan niet van vrijstellingslijst

Er is geen reden om de vos van de vrijstellingslijst te halen. Dat blijkt een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer.

Verschillende partijen, waaronder SP, GroenLinks en de Partij voor Dieren, stelden in een eerder debat over wildbeheer dat de vos van de vrijstellingslijst moet worden gehaald.

Uit de faunabeheerplannen blijkt dat de vos nog steeds door het gehele land schade aanricht, schrijft Dijksma. Vooral de weidevogels moeten het ontgelden.

Groeiende populatie

Het rijk is verantwoordelijk voor de samenstelling van de vrijstellingslijst. De vos werd in 2006 op verzoek van de Tweede Kamer op die lijst geplaatst.

Dat gebeurde vanwege de groeiende vossenpopulatie die door het gehele land schade aanrichtte onder weidevogels en andere grondbroeders.

'Die omstandigheden zijn feitelijk nog niet veranderd', zegt Dijksma. 'De staat van instandhouding van de vos is gunstig, maar dat kan niet gezegd worden van een aantal weidevogelsoorten.'

Lichtbakken

Eerder kreeg Nederland toestemming om van de Benelux-overeenkomst Jacht en Vogelbescherming af te wijken. Daardoor werd het mogelijk om vossen te bejagen met behulp van lichtbakken.

Het merendeel van de provincies heeft aan de Faunabeheereenheden ontheffing verleend om na zonsondergang vossen te bestrijden. Dit is vooral in gebieden waar de instandhouding van zeldzame vogelsoorten prioriteit heeft en bij bedrijven die vrije-uitloopkippen houden.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer