Veel+boetes+voor+verkeerd+spuiten
© jasper schel

Veel boetes voor verkeerd spuiten

Waterschap De Dommel heeft in ruim twee maanden tijd al dertig boeterapporten geschreven voor foutief spuiten nabij slootkanten.

Zowel boeren als burgers gaan dit jaar vaak in de fout bij het bestrijden van onkruid langs slootkanten. Dat zegt Ronald Louwers, buitengewoon opsporingsambtenaar bij waterschap De Dommel.

‘We zien gewoon dat er heel slecht gespoten wordt. We komen gevallen tegen waarbij het sloottalud over een lengte van vele honderden meters kapot gespoten is.'

Andere waterschappen

Niet alleen in het werkgebied van De Dommel is sprake van veel overtredingen, stelt Louwers. ‘We horen van collega’s van andere waterschappen dat het daar ook hard gaat.'

Een belangrijke oorzaak is volgens de opsporingsambtenaar dat het onkruid door de zachte winter sneller ontkiemd, waardoor mensen ook eerder moeten ingrijpen. En de groenbemesters die vorig najaar zijn ingezaaid, zijn niet kapotgevroren dus worden ze doodgespoten en daarna ondergewerkt.'

Kapot gespoten talud

De aard van de overtredingen varieert van een kapot gespoten talud over een afstand van bijna een kilometer tot een klein waaiertje van een veldspuit die net een stukje slootkant heeft meegenomen. Er worden ook middelen uit België en Polen, die in Nederland geen toelating hebben, aangetroffen.

De Dommel is verplicht om de boeterapporten ter beoordeling door te sturen naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De boetes variëren van 250 tot duizenden euro’s.

Korting inkomensteun

Naast de boete riskeert de overtreder ook een korting op de inkomenssteun. Dat kan bij grote overtredingen en herhalingen oplopen tot inhoudingen van 20 procent.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer