Varkenshouderij+werkt+aan+uitvoeringsagenda
© NVV

Varkenshouderij werkt aan uitvoeringsagenda

Aan 'Recept voor duurzaam varkensvlees' wordt een uitvoeringsagenda gekoppeld, die stap voor de ambities uit deze visie realiseert. Dat hebben de partners in het ketenplatform varkenssector afgelopen week aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) laten weten.

Bij het Varkensinnovatiecentrum in Sterksel sprak Dijksma met LTO, NVV, COV, NAJK en Nevedi, de partners in het ketenplatform. 'Wat u vandaag presenteert, is maatschappelijk en economisch de juiste route.'

'Kwaliteit staat voorop in uw visie in plaats van meer productie. Daar heb ik een goed gevoel bij', meldde Dijksma in een reactie op de visie.

Dierrechten

De voorzitters van LTO en NVV zetten het punt van de dierrechten op de agenda. Zij wilden van de staatssecretaris weten of en wanneer zij een einde maakt aan de dierrechten voor varkens.

'De sector heeft zelf de sleutel in handen. Als u met elkaar evenwicht brengt op de mestmarkt, dan komt afschaffen van de dierrechten dichterbij', gaf de bewindsvrouw aan.

'Ik begrijp dat mestverwerking hier en daar vertraging oploopt. Met Gedeputeerde Staten van Brabant ben ik in gesprek over locaties.'

CBL

Ook de rol van brancheorganisaties kwam aan de orde. Met name Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zou als brancheorganisatie een actievere rol kunnen hebben in het nakomen van de afspraken over duurzaam varkensvlees.

'Aan een minimumprijs voor varkensvlees, kan ik niets doen. Dan kunnen we niet regelen met een Algemeen Verbindend Verklaring. Ik kan druk uitoefenen op partijen die daar wel over gaan', antwoordde Dijksma.

Lastiger

LTO en NVV vroegen ook aandacht voor promotie van de sector. Na het wegvallen van de productschappen is collecteren voor een campagnefonds een stuk lastiger. 'Dat moet u als sector echt zelf organiseren', vindt Dijksma.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer