LTO%3A+klikken+lost+niets+op
© Nieuwe Oogst

LTO: klikken lost niets op

Een zwartboek met klachten over overlast door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een meldpunt als gifklikker.nl verbeteren de communicatie tussen telers en omwonenden niet.

Zo reageert portefeuillehouder plantgezondheid Joris Baecke van LTO Nederland op de presentatie vandaag van een zwartboek. Het rapport doet verslag van zo’n 350 meldingen die de afgelopen tijd op gifklikker.nl binnenkwamen met zorgen over middelengebruik in de landbouw.

Oproep

‘Meldingen verwijderen de mensen alleen maar in plaats dat het oplossingen dichterbij brengt’, stelt Baecke. Hij roept omwonenden van landbouwpercelen die zorgen hebben over handelingen rond het middelengebruik van boeren op in contact te treden met de ondernemer.

‘De teler is het eerste aanspreekpunt om tekst en uitleg te geven en om zorgen weg te nemen. Klikken neemt geen angst weg.’

Met gezondheidsklachten kunnen omwonenden terecht bij hun huisarts of de regionale GGD, benadrukt Baecke. ‘Bij gifklikker.nl zitten geen artsen of andere professionals die deze klachten goed kunnen beoordelen.’

Contact

Tegelijk dringt LTO Nederland er al langer bij haar leden op aan om open te staan voor contact met de omgeving. ‘Als omwonenden boeren en tuinders direct aanspreken op hun gedrag, kan dat de kloof tussen boer en burger verkleinen en verbetert dat de leefbaarheid op het platteland.’

Baecke noemt het aantal meldingen van 350 dat bij gifklikker.nl is binnengekomen niet schrikbarend. ‘Tot nu toe zijn er ook geen harde bewijzen dat daadwerkelijk gezondheidschade wordt toegebracht. Onderzoek door de Gezondheidsraad moet dat uitwijzen. Dat moet zorgvuldig gebeuren en dat vergt tijd.’

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer