PvdD+en+Bollenboos+lanceren+Gifklikker
© Nieuwe Oogst

PvdD en Bollenboos lanceren Gifklikker

Bij een perceel met bloeiende krokussen in Egmond aan de Hoef hebben de Partij voor de Dieren (PvdD) en Stichting Bollenboos vanmorgen het startsein gegeven voor het meldpunt Gifklikker.

Gifklikker is een website voor verontruste omwonenden van landbouwpercelen om hun zorgen en vragen over gewasbeschermingsmiddelen door te geven.

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand en Bram Verhave van Stichting Bollenboos lanceerden vanmorgen de website tijdens een bijeenkomst voor de pers. Namens LTO en KAVB waren beleidsmedewerkers Jaap van Wenum en Jan van Aartrijk aanwezig om vragen uit de praktijk te beantwoorden.

Tegenwicht

In een toelichting op het nut van de website gaf Verhave aan geen voorstander te zijn van klikken. 'Voor ons is dit echter een laatste middel om gehoord te worden door de politiek. Wij proberen hiermee tegenwicht te geven aan de sterke landbouwlobby in Den Haag.'

De informatie van omwonenden die binnenkomt via Gifklikker wordt verzameld in een zwartboek en beschikbaar gesteld aan de politiek. Desgewenst kan de Gezondheidsraad de bevindingen meenemen in mogelijk onderzoek naar de gezondheidsrisico's voor omwonenden.

Constructief overleg

Van Aartrijk van de KAVB is niet gelukkig met de keuze voor een kliksite als communicatiemiddel. 'Klikken zorgt voor verwijdering. We moeten groepen niet tegen elkaar opzetten. Er is meer behoefte aan constructief overleg.'

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer