Motie tegen brede mestvrije zone

Het plan voor een bemestingsvrije zone van 300 meter oostelijk van het Bunder- en Elsloërbos moet worden geschrapt. Zo’n maatregel is ‘niet proportioneel’ en de gevolgen voor de betrokken boeren zijn niet te overzien.

Dat staat in een motie die de PVV in de Tweede Kamer heeft ingediend. Kamerlid Dion Graus maakt zich sterk voor de ondernemers rond het Limburgse Natura 2000-gebied.

Onnodig

De motie stelt dat zo’n brede bemestingsvrije zone onnodig is omdat andere regels al in het beoogde doel voorzien. Proeven wijzen uit dat met alternatieve maatregelen de uitspoeling van nitraat en fosfaat naar het grondwater sterk kan worden teruggebracht.

De LLTB heeft zich de afgelopen tijd ook verzet tegen de bemestingsvrije zone. De organisatie wees er onder meer op dat het stoppen met bemesten betekent dat de grond niet meer geschikt is voor agrarisch gebruik.

Onvermijdelijk

Staatssecretaris Sharon Dijksma noemt de bemestingsvrije zone van 300 meter ‘een onvermijdelijke maatregel die genomen moet worden om bepaalde waarden van de natuur te bereiken.’ Dinsdag wordt over de motie gestemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer