Geitensector+is+crisis+Q%2Dkoorts+te+boven
©

Geitensector is crisis Q-koorts te boven

De vraag naar zuivelproducten en vlees van geiten zit na een jarenlange dip weer in de lift. Kaasproducenten en geitenhouders slagen er steeds vaker in hun producten in binnen- én buitenland te verkopen.


De export van Nederlandse geitenkaas naar Duitsland groeit op het ogenblik met 8 procent per jaar, meldt Nu.nl. Nederland is na de Franse chèvre en Griekse feta de derde producent van geitenkaas in Europa.

Islamitische slagerijen zijn goede afnemers van geitenvlees. Vernieuwende restaurateurs durven gerechten met geitenlammeren op de kaart te zetten. De geitensector lijkt daarmee de crisis rond de Q-koorts in 2009 en 2010 goeddeels overwonnen te hebben.

Recordprijzen

Geitenhouders ontvangen op het ogenblik recordprijzen voor hun melk van rond de 60 eurocent per kilo. Dat is de helft meer dan de huidige - hoge - prijs van koeienmelk van circa 0,40 euro per kilo.

Steeds meer geitenmelk wordt in Nederland tot kaas verwerkt, in plaats dat onverwerkte melk naar Frankrijk wordt geëxporteerd. Dat levert meer werk en toegevoegde waarde op.

Q-koorts

De veestapel heeft zich na de Q-koorts in 2009 en 2010, toen 50.000 van de 250.000 productiegeiten werden geruimd, grotendeels hersteld tot op het oude niveau.

Voorzitter van de vakgroep geitenhouderij van LTO Nederland, Jeanette van de Ven, zegt op Nu.nl ‘heel blij’ te zijn dat haar sombere voorspellingen van 2010 niet zijn uitgekomen. Destijds voorspelde zij door de Q-koorts de ondergang van een derde van de 350 geitenfokkers. ‘Gelukkig heb ik ongelijk gekregen’, aldus Van de Ven.

Afgrond

In 2010 balanceerde de sector op de rand van de afgrond. De melkprijs daalde door de Q-koorts naar 0,37 euro per kilo.

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer